Distributeur en totaalleverancier in Europa 

Levering tot de voordeur

Laagste prijs garantie

Glasovens- sandcasting

Glasovens- sandcasting, zand en bentoniet methode

Sandcasten is het maken van een negatief in een mal van zand door middel van objecten die in het zand gedrukt worden. Hierna wordt de mal gevuld met brokken glas. Daarna wordt het in de oven geplaatst en op de juiste manier verwarmd en afgekoeld.

Objecten die in het zand gedrukt kunnen worden

Dit kan bijna van alles zijn, mits het niet flexibel is. Voorwerpen van staal, plastic, aardewerk en hout. Maakt u ze van gips dan moet u het gips wel lakken anders trekt u het zand weer mee de mal uit. Voor alle vormen geldt dat ze “lossend” moeten zijn. Objecten met zeer fijne details blijven lastig. Uitproberen dus!

Waar maak u de mal in?

In RVS (roest vast staal) bakken. Met deze techniek is het in het algemeen raadzaam dat er verwarmingselementen in kwartsbuizen zitten, dit in verband met het vrijkomende vocht.

Zand-bentoniet samenstelling

Het zand waar mee gewerkt wordt noemt men “scherp zand”. Dit kan metselzand zijn. Speelzand is niet geschikt, omdat het ronde korrels heeft. Bentoniet is een zeer fijn kleipoeder, zo fijn als bloem en lichtbruin van kleur. Het bentoniet fungeert als bindmiddel, na bevochtiging . De verhouding zand/bentoniet is: 1000 gram zand + 70 gram bentoniet. Men neemt dus het gewicht van het zand en 7% bentoniet. Bijvoorbeeld: 5 kilo zand is 5000 gram. 7% van 5000 is 350, maakt samen dus 5350 gram massa.

Mengen van het zand en bentoniet

Het zand dient volkomen droog te zijn. Reken uit hoeveel zand u nodig hebt. Al naar gelang de hoeveelheid die u nodig hebt gooit u het zand in een emmer. De bentoniet wordt gemengd met het zand tot een egale kleur. (gebruik een stofmasker). Als het geheel goed gemengd is moet er water worden toegevoegd. Voeg steeds heel weinig water toe en roer dit tot het water volledig door de hele massa is geabsorbeerd. Dit mengsel is nu waarschijnlijk nog te droog. Dit kunt u zien door een handje te pakken, te knijpen en te kijken of het een beetje blijft zitten of direct uit elkaar valt. Het zand moet vochtig aanvoelen, maar niet nat. Hangt het nog zeer los aan elkaar dan nog een klein beetje water bijvoegen en mengen. Pakt u het zand op en kleeft het direct mooi aan elkaar dan is het misschien al te nat, wees dus voorzichtig met de hoeveelheid water die u toevoegt. Pak een hand zand en knijp erin, blijft het zo’n beetje zijn vorm houden dan zit u goed.

RVS bak vullen met het mengsel

Het zand moet gezeefd worden. Dit doen we om het zand luchtig te maken, zodat we er straks mooi onze objecten kunnen indrukken. De zeef kunt u zelf maken. Het gaas kunt u kopen in de betere ijzerhandel . Neem RVS zeefgaas met een maasopening van zo’n 5 mm. Een oude frituurpan is ook heel geschikt.

Het indrukken van de objecten

Als de bak tot de rand is gevuld is kunt u uw object in het zand drukken. Druk het object er van bovenaf in en druk het stevig aan. Met mijn ene hand houdt u het object op zijn plaats en met de andere drukt u het zand eromheen vast aan. U kunt nu meer zand toevoegen en aandrukken. Maak de bak vol. Geef met een rubberen of houten hamer nog een paar tikjes op de kubus. U kunt nu het zand rondom het object aanstampen. Probeer het zo mooi mogelijk aan te stampen. Druk dan nog zachtjes met uw handen de losse korreltjes nog even vast. Veeg daarna de bovenkant van het object schoon evenals de randen rondom.

Het lossen van de objecten

Het object zit nu stevig in het zand vast. Hou het object met 1 hand vast en geef nu voorzichtig aan elke zijde een paar tikjes zodat u rondom zo’n millimeter speling heeft. U kunt nu het object heel voorzichtig naar boven halen zonder het zand te beschadigen.

Het glas er in, of eerst droogstoken?

U kunt nu het glas in de mal laden, maar u kunt de mal ook eerst droogstoken. Doet u het glas in de mal zonder droog te stoken, dan krijgt u aan de bovenkant meestal een waasje aan de zijkant van het glas, daar waar het tegen de mal zit. Dit komt door het vocht en andere organische stoffen die tijdens het verwarmen vrijkomen op het glas neerslaan. Gebruikt u de ruwe kant als voorzijde dan is dit geen enkel probleem. Wilt u de bovenzijde als voorzijde gebruiken dan kun u hem het beste eerst droogstoken. Een kleine mal als dit in 60 minuten naar de 400° met een pendel van 10 minuten. Let wel op dat u de oven op een klein kiertje hebt. Zo kan de vochtige lucht wegkomen. Daarna laat u de mal afkoelen in de oven. Nadat hij is afgekoeld kun u de mal het beste in de oven laten staan en daar het glas laden. U merkt dat er nu als het ware een korstje op het zand zit en het voelt harder aan. Wees echter voorzichtig want u drukt er zo doorheen.

Wel of geen scheidingsmiddel

U kunt een scheidingsmiddel aanbrengen maar het hoeft niet. Mocht u dat toch willen dan kunt u een shelfprimer door een theezeefje voorzichtig boven de mal strooien en met een zacht kwastje dat door de mal vegen.

Het laden van de mal

Overbodig om te zeggen dat dit voorzichtig dient te gebeuren. U kunt er alle glas voor gebruiken mits het maar compatibel met elkaar is. Met het laden is het belangrijk om te weten dat u de mal piramidevormig moet vullen. U vult eerst de hele bodem, daarna stapelt u er weer glas op maar dan blijft u aan de binnenzijde van de eerste laag, al naar gelang hoe dik u het wil hebben Deze methode zorgt ervoor dat u mooie ronde randen aan de zijkant van het gesmolten glas krijgt en geen scherpe rechtopstaande randen.

Het stoken

Kleine objecten ( 10 x 10 cm) kunt u in 5 uren in een keer naar de 850°stoken. Een half uur pendelen en dan z.s.m. naar de 516°C zakken zonder de oven te openen. Twee uur pendelen op 516°C en dan in 4 uur naar de 350°C. Hierna in de oven verder laten koelen. Gaat u grotere objecten in flinke massa’s zand smelten dan vraagt dat heel andere stookcurves.

MOJO-KMK-ENERGYLINE, ROHDE, VEKA, KITTEC RODERVELD PRIMUS, BVD.