Distributeur en totaalleverancier in Europa 

Levering tot de voordeur

Laagste prijs garantie

Brandschilderen

Al sinds de middeleeuwen wordt er gebrandschilderd glas gebruikt. Omdat brandschilderen een zeer tijdrovend en lastig proces was, zie je de oude gebrandschilderde ramen eigenlijk alleen in kerken. 

Met de moderne oven regelapparaten is het stookproces prima te sturen. Vroeger zal het zonder deze moderne hulpmiddelen regelmatig fout zijn gegaan. (glas breuk, kleurverschuivingen).

Het totale proces bestaat uit drie stappen
Het aanbrengen van de contour
Het aanbrengen van het grisaille
Het aanbrengen van de emaillen
Het aanbrengen van de contour

Eerst worden de randen (contouren) op het glas getekend. Nadat deze allemaal zijn getekend, kan het glas voor de eerste keer de glasoven in om de contour in het glas te bakken. Door de behaalde temperatuur wordt het glas een beetje zacht en kan de contour door de oppervlakte van het glas dringen. Als je over het glas wrijft, voel je echter ook het contour nog gedeeltelijk op het glas liggen. Bij het brandschilderen worden temperaturen bereikt van 600 – 650° Celsius.

Het aanbrengen van het grisaille

Nadat de contour is aangebracht moet het grisaille egaal over het glas worden verdeeld. Hiervoor is een daskwast nodig om er voor te zorgen dat er geen strepen achter blijven. Deze grisaille laag is erg kwetsbaar. Met allerlei hulpmiddelen wordt het grisaille verwijderd op die plaatsen waar het emaillen moet komen. In feite blijven de schaduwen staan. Het glas gaat de glasoven weer in, waarna het grisaille gebakken wordt.

Het aanbrengen van de emaillen

Nadat de schaduwpartijen in het glas zijn gebakken, kunnen de emaillen voor de diverse kleuren worden aangebracht. Over het algemeen zijn er meerdere brandgangen nodig. Na het aanbrengen van de emaillen wordt het glas weer gebakken in de oven.