De glasoven

De glasoven moet een temperatuur van 1000 graden Celsius moeten kunnen halen.
Er zijn verschillende soorten ovens. Er is onderscheid tussen gas gestookte glasovens en elektrische glasovens Een gas gestookte oven is sneller op temperatuur, minder exact te regelen en heeft altijd een ‘schoorsteen’ nodig om de verbrande ovengassen af te voeren. Een elektrische glasoven brandt veel schoner dan een gasoven.
Als gebruik wordt gemaakt van een aansluiting van 230 Volt, dan is het maximale ovenvolume ongeveer 70 liter. Wilt u een grotere oven, dan heeft u krachtstroom (380 Volt) nodig.

Glasovens hebben meestal het deksel aan de bovenkant (bovenlader). De verwarmingselementen (spiralen) kunnen in het deksel en of in de bodem zijn geplaatst, maar ook langs de zijkanten. Als de spiralen in het deksel zitten, dan wordt de warmte gelijkmatig over de glasplaat verdeeld. De spiralen kunnen op twee verschillende manieren in het deksel zijn gemonteerd. Haaks op de scharnieren van het deksel en evenwijdig aan de scharnieren.

Bij moderne fusingovens wordt gebruik gemaakt van infrarood – quartz verwarming. Dit betekent dat u in de oven geen spiralen meer ziet zitten, maar infrarood (TL) buizen. Deze infrarood verwarming in het plafond zorgt voor snelle opwarm-en afkoeltijden en voor optimale fusingresultaten. Een ander voordeel van infrarood-verwarming ten opzichte van spiralen is, dat er geen vuildeeltjes op uw glas kunnen vallen.

Het vermogen wordt elektronisch geregeld met een Solid-State-relais. Dit relais heeft geen mechanische contacten, hierdoor is het relais volkomen geruisloos en treedt er nagenoeg geen slijtage op. De oven kan tijdens de werking worden geopend om speciale effecten bij het fusen te krijgen, zonder dat de oven wordt uitgeschakeld

Als u naast fusen en slumpen van plan bent om uitsluitend te brandschilderen, dan maakt het niet veel uit welk type je neemt. Bent u van plan om te gaan comben (het ‘roeren’ in vloeibaar glas) dan moet de oven geopend worden op het moment dat de elementen heet en kwetsbaar zijn. Als de elementen haaks op de scharnieren staan, dan kunnen deze gaan glijden langs de buis waar ze omheen zijn gewikkeld. Dit geeft erg veel slijtage aan de elementen.

MOJO-KMK-ENERGYLINE, Nabertherm, Rohde, Kittec, Veka, Evenheat, Roderveld, Primus, BVD,