Distributeur en totaalleverancier in Europa 

Levering tot de voordeur

Laagste prijs garantie

Energieverbruik ovens

De stookkosten van glasovens of keramiekovens worden door een aantal factoren bepaald.

Aangezien de energienota een steeds teugkerende bron van zorg is, is het belangrijk bij de aanschaf van een nieuwe pottenbakkersoven of glasoven er op te letten hoe energiezuinig de oven is. De dikte van de gebruikte ovenstenen en van de mineraalwol isolatiedeken zijn hierbij uiteraard van belang. Het is zaak hier goed op te letten bij de aanschaf van een nieuwe oven. Daarnaast zijn ook deze zaken van belang: 

* De constructie van de oven
* De te verhitten massa
* De ingestelde stooktemperatuur

Het spreekt voor zich dat een stook op 980°C aanzienlijk minder kost dan een stook op 1260°C. .
Het is niet voor niets dat veel professionele pottenbakkers er toe over gaan steeds meer glazuren toe te passen waarbij het mogelijk is de biscuit stook over te slaan.

Verbeterde materialen

Door dat er steeds nieuwe en betere materialen worden gebruikt is de energie verbruik van de klei ovens en glasovens sterk verminderd. Hierdoor, en doordat tijdens het gebruik de isolatiewaarde van de oven afneemt, zult u er bij de aanschaf van een oude pottenbakkersoven of glasoven rekening mee moeten houden dat het energieverbruik van de oven aanzienlijk hoger kan zijn dan die van een nieuwe oven. Dat oude ovens soms 2 dagen nodig hebben om af te koelen hoeft beslist niet te betekenen dat ze goed geïsoleerd zijn. Integendeel. De oven heeft in de opstook fase zoveel energie in de massa moeten zetten, dat het ook veel tijd kost om deze energie weer kwijt te raken.
Voorbeeld:

Omdat niemand weet wat er per keer in een oven gestookt wordt, wordt het energiegebruik van een oven wordt altijd opgegeven voor de stook van de lege oven. Het gaat dus om de hoeveelheid benodigde energie voor het aantal kilo’s oven. M.a.w. Je betaald wat je warm maakt. Als je meer warm moet maken zal dat natuurlijk ook wat langer duren.

Voorbeeld: Je stookt een oven met een gewicht van 50 kg met daarin 25 kg werkstukken. (50% meer). Het energie gebruik is dan 1,5 x het verbruik van de oven.