Distributeur en totaalleverancier in Europa 

Levering tot de voordeur

Laagste prijs garantie

Stookcurve

De stookcurve is de grafiek van het stookprogramma.

Droogstoken

Als de klei niet voldoende droog is tijdens de stook, kan het gebeuren dat het werkstuk in de oven explodeert. Dit kan de binnenkant van de pottenbakkersoven ernstig beschadigen. Laat het werk dus altijd voldoende drogen voordat de biscuitstook wordt gedaan. U kunt het drogen versnellen door uw werk tijdens een stook op de keramiekoven te plaatsen. U kunt ook het eerste gedeelte van de stook zo langzaam laten verlopen dat het vocht in de klei kan verdampen zonder dat er stoom (explosie gevaar) wordt gevormd.

Een goede richtlijn is 20°/uur naar 100°C gevolgd door 1 uur pendelen. Hierna kunt u met 60°/uur naar top temperatuur gaan, gevolgd door 1 uur pendelen. De kleioven moet wel worden geventileerd om de waterdamp de kans te geven de oven te verlaten. Door een spiegeltje voor het ventilatiegat te houden kunt u controleren of er nog waterdamp uit de oven komt. Als de spiegel niet meer beslaat is het vocht uit de oven.

Biscuitstook

De bicuitstook is zoals wij al elders in deze rubriek hebben vermeld, afhankelijk van veel factoren. Uw stookcurve zal worden bepaald aan de hand van de voor u geldende factoren. Hoe korter u stookt deste zuiniger. Hoe langer u stookt deste veiliger. Hieronder ziet u een voorbeeld van een veilige curve.

0 – 100°C. 60°C/uur

150 – 500°C/uur.100°C/uur

500 – 600°C. 60°C/uur (kwartssprong met volume verandering)

600 – Maximum temperatuur. Vol vermogen

Veel keramisten laten hierna de oven afkoelen. Soms wordt voor het afkoelen dezelfde curve gebruikt als voor het opstoken.

De kwartssprong vindt plaats tijdens het opstoken en tijdens het afkoelen. Ook hier geldt: hoe langer u stookt deste veiliger.

Bij 200°C. Deur op een kier.

Bij 60°C. Deur open!!

Er zijn veel verschillende oven regelapparaten. Het is belangrijk er bij de aanschaf van een regelapparaat op te letten dat de regelaar voldoet aan de eisen die u er aan stelt.
MOJO-KMK-ENERGYLINE, ROHDE, VEKA, KITTEC RODERVELD PRIMUS, BVD.

Veiligheid

Zorg er voor dat u bij uw oven gaat kijken als hij op top temperatuur komt. Al onze ovenregelaars hebben een soort eierwekker zodat u zelf kunt instellen wanneer u het programma laat starten.