Distributeur en totaalleverancier in Europa 

Levering tot de voordeur

Laagste prijs garantie

Voorlader of bovenlader keramiekoven?

Bij de keuze voorlader of bovenlader dient u een aantal overwegingen in acht te nemen

  • Wat wil ik besteden?
  • Hoe vaak stook ik?
  • Hoe groot is mijn werk?
  • Persoonlijke smaak
  • Glas, keramiek of beide

 

Bedrijven, scholen en instituten waarbij de oven meerdere keren per week gestookt wordt, maken vaak de keuze om een voorlader te kiezen.

Het plaatsen van groot werk zoals tuinbeelden heeft als voordeel dat men de pottenbakkersoven in een prettige, ergonomische (arbo) werkhouding kan vullen.
Als het meerdere malen per week moet gebeuren is dit uiteraard meer van belang dan wanneer u 1 keer per maand uw oven laadt.
Voor kleine personen kan het lastig zijn grote, diepe bovenladers te vullen.

Voorladers hebben over het algemeen een iets langere levensduur dan bovenladers, maar het prijsverschil is aanzienlijk. Bij een deuroven moet de constructie zo stevig zijn dat je de deur open en dicht kunt doen zonder dat het geheel vervormd. Het plaatsen van de spiralen in de deur en soms ook in de bodem van de oven is arbeidsintensiever dan bij een bovenlader. Mede hierdoor kost de voorlader ongeveer 2 x zo veel als een bovenlader.

Een eigen keramiekoven of glasoven is een kostbaar bezit waar iedereen zuinig op is. Voor de hobby pottenbakker is de bovenlader een prima keuze. De glasoven is meestal een bovenlader. De spiraalgroeven regelmatig uitzuigen met de stofzuiger staat garant voor vele jaren onbezorgd stookplezier. Door de ronde vorm heeft de bovenlader als voordeel dat de oven zeer economische gevuld kan worden. Bij het inladen van geglazuurde werkstukken is er optimaal zicht, waardoor stoten wordt voorkomen.
Als u 1 à 2 keer per maand stookt kunt u zeker 15 jaar zonder problemen gebruik van uw oven maken.

Zowel de bovenlader als de voorlader kunnen worden voorzien van een afzuigsysteem. Bij dit afzuigsysteem dat speciaal is ontwikkeld voor keramiekovens, wordt de lucht onder heel licht vacuum uit de oven afgezogen. In de rubriek VENT-SURE-CLEAN-AIR afzuiging leest u meer.