Oven regelapparaat voor keramiekoven of glasoven.

De moderne keramiekoven of glasoven is voorzien van een digitale temperatuurregeling. Een product stoken is een ingewikkeld proces. Wat vroeger met ervaring van generatie op generatie opgebouwd werd, deed men later met het gebruik van Segerkegels.

Aan het einde van de jaren ’70 begon men gebruik te maken van Seger smeltkegels die werden geplaatst in een Kilnsitter waardoor de oven op toptemperatuur afslaat. Een zeer onbetrouwbare schakeling. Omdat ook de analoge besturingen om het stookproces te sturen vrij onbetrouwbaar bleken, begon men in de jaren ’80 gebruik te maken van microprocessoren.

Huidige microprocessoren.

Deze microprocessoren worden op dit moment nog steeds gebruikt. Sinds kort is de nauwkeurigheid van de ovenregelaars aanzienlijk verbeterd door gebruik te maken van meerdere microprocessoren per regelapparaat. Hierdoor heeft u de mogelijkheid mooier en meer gecompliceerd werk te maken. Teven kunt u uw werk exact reproduceren. De kans op breuk of scheuren, glazuurfouten of fouten in de decoratie worden hiermede aanzienlijk verminderd.

Voor een glasoven is het van belang dat er minimaal 9 stappen geprogrammeerd kunnen worden. Per stap dient een temperatuur en een tijd ingesteld te worden. De regelaar rekent aan de hand van deze gegevens zelf uit hoeveel graden er per minuut gestegen of afgekoeld moet worden. De moderne regelaars zijn heel erg gebruiksvriendelijk en daarmede super simpel te bedienen.
Kies in ieder geval een controller met een duidelijk display waarop u kunt zien in welke stap / segment van de programmering u zit en welke waarden er ingesteld zijn.

De moderne regelaars zijn, van vele snufjes voorzien. Enkele zijn: Het aflezen van het aantal gemaakte stoken, de stookkosten per keer, en de foutmeldingen. Vaak bestaat ook de mogelijkheid tot het instellen van nachtstroom.

Veiligheid.

Zorg er voor dat u bij uw oven gaat kijken als hij op top temperatuur komt. Al onze ovenregelaars hebben een soort eierwekker zodat u zelf kunt instellen wanneer u het programma laat starten.